Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 17., szerda

Nigella Lawson Hogyan váljunk házi istennökké - Könyvajánló


Amikor először kezembe vettem a Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvet, első gondolatom az volt, hogy "na most végre megtudom a nagy titkot, hogy mitől válhatok házi istennővé...ha esetleg eddig nem lettem volna az?" Bár ugye eddig is elkápráztattam mindenkit, na de sose lehet elégedett 100%-osan magával a házi istennő, így hát belevetettem magam a könyv áttanulmányozásába :)

Az Angliában 2000-ben, majd Magyarországon először 2007-ben kiadott könyv alcíme a főcímnél kicsit szerényebb Nigella süteményeskönyve címet viseli. Ugyan a könyv a süteménykészítésről szól, azonban mégse tekinthetjük egy klasszikus értelemben vett süteményeskönyvnek (bár mérete, súlya és tartalomjegyzéke hosszától majd elájultam, volt is 2 napig izomlázam, miután hazacipeltem a könyvet), hiszen nemcsak édes desszertek receptjeit osztja meg Nigella velünk, hanem sós piték, pie-ok, kenyérféleségek, bagel, pizza, de még török lahmacun receptek is találhatóak benne. És akkor már ne is beszéljünk a "házi istennő éléskamrája" fejezetről, amelyben a legkülönfélébb zselékrémek, gyümölcslekvárok és -befőttek receptjeire bukkanhatunk.

A könyv célja és fő mondanivalója az az általam is hirdetett felfogás, hogy bebizonyítsa a sütés nem valami ördögtől származó dolog. A lényeg, hogy a sütés örömet okozzon. Én nem is tudok annál csodásabb dolgot elképzelni, mint amikor 2 perc alatt elfogy egy tepsi sütim és csak a nyammogást hallom magam körül. :) 

Sokan sajnos még mindig azt hiszik (sajnos az én generációmban egyre jellemzőbb), hogy a sütés valami borzasztó nehéz, bonyolult és költséges művelet (Nigella szerint nem is kell őket ebből a tévhitükből kiábrándítani hehe). Azért szerencsére sokan tudjuk, hogy egy muffint, piskótát, kevert tésztát, browniet stb. nem több 25 percnél kikeverni, megsütni, ami pedig a legfontosabb, sokkal olcsóbb otthon sütni, mint megvenni valami mézes-mázas, ránézésre tetszetős, de ízre-inkább-nem-minősíteném cukrászati terméket. 

A legjobb az egészben pedig tényleg az, hogy nem kell a sütés miatt a világtól elvonulni, majd órákkal később lisztes fejjel előbújni a konyhából. A sütés lehet családi, baráti közös program is. A saját tapasztalataim alapján (amelyek közül sokat már megosztottam Veletek korábbi bejegyzéseimben), nincs is annál jobb, mint amikor sütögetek egy fárasztó munkanap után és a lányok (Lila Kancsó Zsani és Ildi) mellettem sertepertélnek a konyhában, vagy Annával együtt éppen macaront sütünk.

Ehhez a fenti elvhez igazodva állította össze Nigella a Hogyan válljunk házi istennőkké c. könyvéhez a recepteket. 

A 220 receptet (!!!!! OMG most számoltam meg végigmenve a tartalomjegyzéken) az alábbi 9 nagy fejezetbe osztotta el. Nekem nagyon tetszik a könyv tematikája, felépítése. Minden fejezetben vannak egyszerűbb bonyolultabb, édes-sós receptek, külön kedvencem a gyerekekkel c. fejezet, amellyel a kisgyermekes anyukákat is meg lehet győzni, hogy azért mert van egy kis csöppség a házban, nem kell lemondani a sütés öröméről. Egy dolog, amit nagyon sajnálok, hogy kevés benne a kép, azonban vallom, hogy a képnél sokkal fontosabb, hogy jól legyen megírva a recept, és ne a kukában végezze a süteményünk, illetve belegondoltam abba, ha mind a 220 recepthez tartozna akár csak egy mini kép is, kb. kétszer olyan vastag és nehéz lenne a könyv, amit gyanítom, a már így is roskadozó szakácskönyves-polcom igencsak megsínylene. :)

1. TORTÁK
Alfejezetek:
- Egyszerű, töltetlen torták
- Töltött és cukormázas torták
- Gyümölcsös torták
- Minitorták

2. APRÓSÜTEMÉNYEK
Alfejezetek:
-Édes sütemények
- Sós sütemények
- Scone-ok és muffinok
- Palacsinták

3. GYÜMÖLCSTORTÁK, PIE-OK
- Pie-tészta alaprecept
- Turmixgépes leveles tészta
Alfejezetek:
- Sós pie-ok
- Minipie-ok
- Édes pie-ok, gyümölcstorták

4. DESSZERTEK
Alfejezetek:
- Klasszikus és különleges desszertek (pl.: tejsodó, profiterol, pisztáciaszuflé stb.)
- Réteges desszertek
- Sajttorták

5. CSOKOLÁDÉS RECEPTEK
A fejezet brutál és kevésbé csokis receptjei többek között: 
- Rumos-fehécsokoládés tejsodó
- Torta alla gianduia
- Csokoládés sajttorta
- Krémsajtos brownie
- Kávés-csokoládés vulkán

6. GYEREKEKNEK
- Születésnapi parti- és gyerekbarát tündértorták, azaz cupcake-kek
- Sütés iskolai ünnepségre

7. KARÁCSONYRA
Alfejezetek
- Három szósz
- Gyümölcskosárkák

8. KENYÉR ÉS ÉLESZTŐ
Receptek többek között:
- kenyérféleségek: finn rozskenyér, juharos-pekándiós kenyér, bagel
- laposkenyerek, lepények: lahmacun, fokhagymás és petrezselymes laposkenyerek
- édes kelt tészták: norvég fahéjas tekercs, almás kuchen, rebarbara-morzsás kuchen

9. A HÁZI ISTENNŐ ÉLÉSKAMRÁJA
Alfejezetek
- Zselékrémek
- Gyümölcslekvárok és gyümölcszselék
- Gyümölcsbefőttek
- Csatnik és savanyúságok 


A Hogyan váljunk házi istennőkké c. süteményeskönyvben Nigella stílusával és humorával ismét bebizonyítja, annak is, aki rutinos a konyhában, annak is, aki még csak kacérkodik a gondolattal, hogy fakanalat ragadjon, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű süteményeket össze lehet dobni, mindenféle extra erőfeszítés, időráfordítás és gyakorlat nélkül is. A végeredménnyel pedig tuti elkápráztatjuk a nagyérdemű kóstolóközönségünket.  

Nigella Lawson: Hogyan váljunk házi istennőkké
Kiadó: Szukits Kiadó
Megjelenés éve: 2007
Oldalszám: 384
Ár: 9.500 Ft
A könyv megrendelhető a Szukits Kiadó weboldalán is 20% kedvezménnyel, 7.600 Ft-ért is.

2 megjegyzés:

  1. Imádom Nigellát! Ábrándozva nézegetem ezt a könyvet egy ideje, de sajnos még akciósan is nagyon- nagyon drága! :(

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena