Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. március 26., kedd

Våffeldagen, azaz svéd Nemzeti Gofri Nap - svéd szokások


Március 25-én ünneplik Svédországban a Våffeldagen-t, azaz a Nemzeti Gofri Napot. Ki gondolta volna, hogy a svédek, akik klasszikusan nem is számítanak gofrinemzetnek, a kanelbullens dag mellett külön napot szenteltek a naptárban a gofrinak is.

Minden év március 25-én, a tavasz kezdetén, a svédek előveszik és leporolják a gofrisütőiket, hogy gofrikat készítsenek, majd lekvárral és finoman felvert tejszínhabbal elfogyasszák.

Valójában egy téves kiejtésből született az ünnep. A Nemzeti Gofri Ünnepe ugyanis egybeesik egy vallási ünneppel, az angyali üdvözlettel (Isten fia fogantatátásnak ünnepe, pont 9 hónappal karácsony előtt), amelyet svédül Vårfrudagen-nek hívnak, egy félreejtés miatt Våffeldagen-né vált és összekötötték a gofrisütéssel.  :) A gofrisütés hagyománya egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor nyílt tűz felett négyzet alakú vaslapon sütötték a gofrit, majd a 19. században tértek át a mára igen népszerű szív alakú formára.

Az elkészítési mód, hogy a gofrit ropogósra kell sütni (nemcsak Svédországban, hanem világszerte), különbözteti meg igazán a gofrit a palacsintától. Ehhez csak egy jó forró vaslap és egy jó tészta kell. A tésztát természetesen kismillióféleképpen el lehet készíteni, de mindegyikbe kerül alaphozzávalóként liszt, víz, vaj és tejszín vagy tej. A lekvár elsősorban áfonya,- málnalekvár, esetleg szeder.

Mivel a svéd társadalom mára igen multikulturálisnak számít, az emberek körében sok más nemzet hagyományos gofrija is elterjedt. Ennek köszönhetően a svédek ma már készítenek norvég gofrit kardamommal fűszerezve, amerikai gofrit jégkrémmel és különböző szirupokkal, de klasszikus belga gofrit is porcukorral.

Ahogy tegnap megnéztem a kedvenc svéd bloggereim, Söta Saker, Leila Lindholm, Linda Limolino bejegyzéseit is, kivétel nélkül mindenki megosztott egy gofris bejegyzést. Nemzeti Gofri Nap volt  Svédországban tegnap, vagy mi....
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena