Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. december 22., szombat

Svéd karácsonyi sáfrányos keksz - Saffransskorpor

 
A svéd sáfrányos keksz klasszikusan karácsonyi sütemény. Nem túlzottan édes, de tele van mandulával. A sáfrányt a középkor óta használják Svédországban. Tudtátok, hogy 100.000 kis virág szükséges 1 kg szárított fűszer készítéséhez, amelynek mindegyikét kézzel szedik...döbbenetes szám, nemigaz? Így nem csoda, hogy főleg a középkorban hatalmas profitra tett szert az a kereskedő, aki sáfránnyal kereskedett, a sáfrány szó szerint aranyat ért. 

A legtöbb nemzetnek megvan a maga verziója a biscottira, ami az angoloknál a rusk, a franciáknál a biscotti és a croquets de carcassonne, a németeknél a swieback, a görögöknél a biskota és paxemadia, a zsidóknál a mandelbrot, az oroszoknál sukhariki, az a svédeknél a skorpor. 

A svédek klasszikus karácsonyi süteményeire jellemző, hogy szinte mindegyikhez vagy sáfrányt vagy pepperkakor (svéd gyömbéres keksz, a mi mézeskalácsaink svéd megfelelője) fűszerkeveréket használnak. A frányos desszertek közül példáként említhetjük a lussebullart (telező, mint nálunk a beigli), a kanelbullar (híres svéd fahéjas csiga) karácsonyi megfelelőjét, a saffransbullart, a saffranslängdet, azaz sáfrányos rudat, a saffransmuffint, a sáfrányos muffint, vagy éppen a saffranskaka-t, azaz afrányos tortát.

A kekszikék kedves Facebook nyertesemnek készültek egy másik karácsonyi finomság, a saffransbullar mellett (ennek a receptjét a következő bejegyzésemben teszem közzé). Pontosan 2 hónappal karácsony előtt hirdettem meg a játékot. A feltétel az volt, hogy ha elérjük a 200 like-ot, kisorsolok egy svéd karácsonyi keksz- és süteménycsomagot. Az időzítés nem is lehetett volna jobb, a héten ugyanis egyik percről a másikra elértük a varázslatos számot, így ígéretemhez híven sorsoltam, sütöttem, csomagoltam és szállítottam. :)

 
Hozzávalók:
100 g vaj
1 g sárfány
2 tojás
2 narancs reszelt héja
1,5 dl cukor
5 dl liszt
1,5 teáskanál sütőpor
2 dl mandula vagy pisztácia

1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

2. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük a sáfránnyal, majd hozzákeverjük a tojást és a narancshéjat.

3. A száraz hozzávalókat egy külön tálban elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas masszához és addig gyúrjuk, amíg egy jól formázható, nem ragadós tésztát kapunk. 

4. A tésztából 2 hosszabb vagy 3 rövidebb rudat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 

5. Kb. 20 percig sütjük, majd kivéve, még melegen kb. 1 cm-es vastagságú csíkokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni

Tökéletes gasztroajándék is lehet karácsonyra, hiszen a többi biscottihoz hasonlóan ez is tökéletesen eláll napokig. Annak, aki kedvet kapott, még nem késő nekikezdeni elkészíteni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena