Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. augusztus 21., kedd

Gasztroélmények a hosszú hétvégén - 1. állomás: Shalimar

Nagyon mozgalmas, de szuperjó hosszú hétvégém volt, teli vagyok gasztro- és kulturális élményekkel. Ahogy már írtam, anyum feljött hozzám Pestre és együtt töltöttük a hosszú hétvégét. Mivel lassan közeledik a kiköltözésem napja, úgy néz ki, ez az utolsó ilyen hétvégénk együtt, ezért elhatároztuk, hogy minden olyan helyre elmegyünk, amit évek óta halogatunk, minden olyan éttermet kipróbálunk együtt, amiről ezer éve beszélünk, de sose próbáltuk ki együtt.

1. állomás: Shalimar
Így jutottunk el végre együtt is pénteken Budapest legjobb és legrégebbi indiai éttermébe, a Shalimarba. Tavaly voltam először itt, miután Indiát is megjártuk. Mivel van összehasonlítási alapom az eredeti és a "magyar" indiai éttermek között, bizton állítom, hogy a Shalimar a legjobb indiai étterem ma Budapesten. 

Ha minél kedvezőbb áron, sokféle ételt szeretnétek egyszerre megkóstolni, ajánlom a figyelmetekbe az étterem ebéd menüjét, hétköznapokon 12 órától 16 óráig. Igaz, nem sokan tudják megoldani, hogy egy órás ebédidőt tartsanak, de ha egyszer eljuttok ebédidőben a Shalimarba, garantáltan meg lesztek elégedve. Tradicionális módon az ebédmenüt thali formájában szolgálják fel. Úgy kell elképzelni, hogy egy nagy fém tálcán kis fém edénykékben 3 különböző főételt, plusz egy joghurtsalátát, egy desszertet, emellett a tálcán az edénykék mellett köretként rizst és indiai kenyet, azaz a naant tálalnak.

Mindig kétféle menü közül lehet választani, vegetáriánus, illetve csirkés közül. A menük mindig két azonos főételt tartalmaznak, általában "Dal makhani a la Shalimar"-t, amely az étterem szakácsának specialitása, többféle lencséből, görögszénával készül, bársonyos tejszínes szószban. Ez az én nagy kedvencem. A második főétel mindig változó, ezúttal a "Punjabi ehhole", pandzsábi módra elkészített egészfűszerekkel pácolt csicseriborsó került sorra. A harmadik főétel, attól függően, hogy vegetáriánus menüt kértünk vagy sem, lehet "Shahi paneer", házi túró falatok görögszénával, paradicsomos-tejszínes szószban, vagy "Chicken curry", azaz lágy curry szósszal elkészített csirkemelldarabok. A desszert mindig "Gulab jamun", amely név rózsavizes cukorszirupba áztatott, sűrített tejből készített sült gombócot takar.


És ami nagyon fontos: mindig megkérdezik a rendelés felvételekor, mennyire kérjük csípősen az ételeket. Jó észben tartani, hogy az indiai szakács ízlelőbimbói nem azonosak a mieinkkel, ezért aki nem bírja, inkább ne kérje csípősen, mert az enyhe is elég csípősre szokott sikeredni. Én, aki az átlaghoz képest elég jól bírom az erős ízeket, mindig enyhén csípősre szoktam kérni az ételeket, de még én is megizzadok tőle :)

A híres Shalimar elérhetősége és nyitvatartása:

Shalimar Étterem
Cím: 1072 Budapest, Dob utca 50.
Nyitvatartás: minden nap 11:30-16:00 és 18:00-23:30


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena